Wat is boksen?

Boksen, of pugilistiek, is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of te winnen op bijvoorbeeld een knock-out (KO). Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is evenveel nodig als pure snelheid om een tegenstander zowel snel en hard te kunnen raken. Naast het traditionele mannenboksen worden ook bokskampioenschappen voor vrouwen gehouden.

Wedstrijdverloop

Een bokswedstrijd verloopt over meerdere ronden van enkele minuten. De hoeveelheid ronden en minuten is afhankelijk van het type wedstrijd (amateur, professioneel en/of kampioenschap). Elke wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter, die met de deelnemers in de ring staat. Een jury kent punten toe; wie de tegenstander knock-out (KO) slaat of de meeste punten verzamelt, is de winnaar. Bij het olympisch boksen is het tijdsverloop van de wedstrijden als volgt: N-klasse: 3x2 minuten C-klasse: 3x2 minuten B-klasse: 3x3 minuten A-klasse: 3x3 minuten Er zijn 12 rondes die moeten worden uitgevochten bij professionele vechters. Er wordt tijdens de meeste amateurbokswedstrijden gewerkt met de "box-pointer". De boxpointer is een computersysteem dat de punten telt wanneer de jury-leden op hun kastje drukken voor een bepaalde bokser (rode of blauwe hoek). Wanneer er meerdere juryleden, 3 van de 5 of meer, op hetzelfde moment drukken wordt er een punt toegekend. Wanneer het puntenverschil voor de laatste ronde oploopt tot groter dan 20 bij de mannen of groter dan 15 bij de vrouwen, wordt de wedstrijd gestaakt en is de bokser die achter staat "overclassed".

volutpat mauris, vel vehicula nisl orci id nibh. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed eu ante eget nisl convallis tempus. Phasellus ante lectus, tincidunt tincidunt dui a, rhoncus interdum est.

"zeer goede trainer iedereen is welkom van beginneling tot wedstrijd vechter."

--- Jozsef Jansen

Class Trainer

Kris Gabriels

Trainer

Kris is een passionele trainer, die geniet van zijn leden te zien opgroeien tot volwaardige boxers!

Profile

Les Informatie

Maandag: 19u30 - 21u00
L&G sporthal
Woensdag: 20u30 - 22u
Sporthal Stadspark